Verbroken in Schemer

Kims boeken

“Verbroken in Schemer” is het vervolg op de succesvolle roman “Gebonden in Duister”, waarin de drakenwisselaar Lilith tussen twee partijen moest kiezen in een verschrikkelijke oorlog. De gevolgen van haar keuze en de lotsgevallen van Lilith en de mensen om haar heen vinden in deze indringende roman vol vaart een spannend vervolg. “Verbroken in Schemer” is verschenen in het najaar van 2010.

 

Flaptekst:

In de ban van God

In de ban van oorlog en geloof

Lilith heeft zich erbij neergelegd dat ze weer in handen is van de oorlogszuchtige profeet Kasimirh. Ze is bereid alles te doen wat hij haar opdraagt, zelfs als dat betekent dat ze de vrienden die ze in Merzia heeft gemaakt moet doden in naam van de God Jakob. De enige andere optie – vechten aan de kant van Merzia – is minstens zo erg.

Als het geluk eindelijk op haar pad komt, blijkt dat er nog een derde mogelijkheid is. Helaas zit het verleden haar op de hielen in de vorm van oncontroleerbare woede-uitbarstingen en Seraph, die van haar meester de opdracht heeft gekregen om haar terug te brengen naar huis. Wanhopig probeert ze met beide af te rekenen.

Er is altijd een keuze.

De keuze tussen leven en dood.

De strijd om Havv`n is geëindigd in het voordeel van Merzia, maar dat betekent niet dat de oorlog is afgewend. Als de magier Ferhdessar terugkeert in Nadesj, blijkt dat koning Yvar een verbond wil sluiten met Zuzeca, een hogepriester van Margal. Het is het begin van een verslechterde band tussen de koning en zijn raadsheer. Als Yvar ook nog contact zoekt met Jakob, lijkt het einde van Merzia met rasse schreden naderbij te komen.

Intussen laat de profeet Kasimirh het opleiden van zijn leger over aan een van de weinige personen die hij kan vertrouwen en reist door Naftalia om de mensen aan Jakob te binden. Zonder draak zijn zijn pogingen echter weinig succesvol. Als hij in een van de steden een geslepen tegenstander vindt, blijkt dat zijn kracht niet vanzelfsprekend is.

Uiteindelijk komen alle intriges en gebeurtenissen tot uitbarsting tijdens een conflict dat veroveraars en overwonnenen zal tekenen voor de rest van hun leven, en dat gebeurtenissen in gang zet die de wereld om hen heen voor altijd zal veranderen.

In april 2011 wordt deze gedenkwaardige trilogie afgesloten met de roman “Geboren in Licht”

Dit is de cover waarmee dit boek oorspronkelijk verscheen.

5 gedachtes over “Verbroken in Schemer

 1. Lilith is weer terug bij Kasimirh. Ze heeft zich bij haar lot neergelegd, terwijl ze door de Servus op een verlaten eiland wordt vastgehouden. Maar dan komt er onverwacht er een verandering in haar situatie. Als de Servus haar terug naar Kasimirh brengt, wordt ze gered door de Inuuk. Hoewel ze eerst uit alle macht terug probeert te gaan naar haar meester, ontdekt ze dat er ook nog een derde mogelijkheid is.
  Ondertussen denkt de magiër Ferhdessar dat Lilith zich weer aangesloten heeft bij Kasimirh en vreest een ongelijke strijd. Hij zet werkelijk alles op alles om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de komende oorlog. Koning Yvar daarentegen heeft zijn eigen plan, hij wil een verbond aangaan met Zuzeca, hoogpriester van Margal. Ferhdessar is het hier niet mee eens en dat zorgt voor scheuren in hun goede band. Als Yvar dan ook nog eens besluit om met Zuzeca’s dochter, Nigesanla, te trouwen wordt de vriendschap tussen koning en raadgever drastisch op de proefgesteld. Ook Kasimirh heeft zijn eigen plannen en gaat niets uit de weg om deze te volbrengen.

  In Verbroken in Schemer is de dreiging van de oorlog nog dichterbij dan in zijn voorganger Gebonden in Duister. Het verhaal draait niet meer alleen om Lilith. Ze lijkt in dit boek zelfs naar de achtergrond te verschuiven. Het is duidelijk dat alle aandacht naar de oorlog tegen de profeet gaat en ergens is dat jammer. Kim ten Tusscher liet in Gebonden in Duister zien hoe je een goed boek schrijft en legde daardoor de lat voor zichzelf erg hoog. Door de verhaallijn over meerder hoofdpersonages te verdelen verliest ze datgene waar ze in deel één zo goed in uitblonk: de twijfel en strijd in Lilith zelf. De lezer voelde zich echt met Lilith verbonden. In dit boek is dat een stuk moeilijker.
  Dat wil niet zeggen dat Verbroken in Schemer een slecht boek is, in tegendeel. De spanning en de dreigende oorlog zijn op elke pagina voelbaar. Toch lijkt het door de afwezigheid van Lilith alsof er iets mist in het boek. Hoe dan ook,Ten Tusscher heeft een sterk vervolg neergezet, dat zeker genoeg vragen oproept voor het laatste deel.
  (Stéphanie de Geus) – 3 sterren

 2. Tweede deel van een trilogie (na ‘Gebonden in duister’, 2011*) waarin alles draait om een soort godsdienstoorlog in het land Merzia. Verschillende groepen bestrijden elkaar omdat zij vinden dat hun godsdienst de beste is. Profeet Kasimirh is aanhanger van de god Jakob en lijkt aan de winnende hand. Hij heeft echter de hulp nodig van Lilith, een jonge vrouw die kan transformeren in een draak. Zij is gevlucht en gaat in een soort poolgebied op zoek naar een andere draak die haar meer kan leren over haar gave. Het verhaal steekt goed in elkaar, de magie en godsdienststrijd zijn intelligent met elkaar verweven. Grofweg draait de strijd om twee groepen, elk met hun eigen tovenaars en legers. Het is niet helemaal duidelijk wie nu ‘goed’ is en wie ‘kwaad’; in dat opzicht is het verhaal wel origineel. Het kan nog alle kanten op gaan. Kleine druk. – Gerard Zeegers

 3. In Verbroken in Schemer komt de dreiging van de oorlog erg dichtbij en stapelen de intriges zich op. De lezer krijgt nu veel meer informatie, want het verhaal draait niet meer alleen om Lilith. Ze komt zelfs nog weinig aan bod in vergelijking met het vorige deel, maar dit is zeker geen teleurstelling, integendeel. Ook dit deel is weer met een sneltreinvaart geschreven, boeiend van de eerste pagina tot de laatste! Er gebeurt ontzettend veel, maar alles is goed te volgen en geen enkel hoofdstuk is te lang of te kort. Doordat de andere personages dan Lilith in dit deel meer diepgang krijgen, is dit deel verfrissend en is het makkelijker om je als lezer in de beslissingen van de andere personages in te leven. De auteur weet de lezer goed op het verkeerde been te zetten, want niemand lijkt te zijn wie hij is, en het einde is zonder meer verrassend te noemen. Het smaakt naar meer en het is dus maar goed dat er ook een derde deel is!

  De hele recensie vind je hier (maar pas op, want hij bevat spoilers): Spentakel

 4. Lilith heeft zich bij haar lot neergelegd. Gevangen gehouden door een Servus op een verlaten eiland, weet ze dat ze weer in handen van Kasimirh is. Het is de wil van Jakob, beseft ze. Haar situatie verandert echter wanneer ze gered wordt door het inuukvolk. Uit alle macht probeert ze terug naar Kasimirh te gaan, maar door een ontmoeting met magiër Niul begint ze opnieuw te twijfelen aan haar lotsbestemming. De magiër openbaart namelijk een derde pad dat Lilith kan volgen.

  Magiër Ferhdessar vreest dat Lilith zich opnieuw heeft aangesloten bij Kasimihr. Koortsachtig zoekt hij naar mogelijkheden om de strijd weer gelijk te maken, want Merzia moet koste wat kost de oorlog winnen. Ondertussen sluit koning Yvar een verdrag met Zuzeca, de hogepriester van Margal. Maar wanneer Ferhdessar hierachter komt is hij het er niet mee eens. Er ontstaan scheuren in de vriendschapsband tussen de koning en zijn raadsheer. Als symbool om het verdrag te verzegelen, biedt Zuzeca zijn dochter Nigesanla aan. Al snel wordt een huwelijk aangekondigd. Tot slot is ook Kasimirh bezig met plannen te smeden om zijn wil, de wil van de enige ware god, Jakob, te verwezenlijken. Wie ook maar een strobreedte in de weg staat, wordt opgeruimd.
  In de weegschaal
  Zoals je al aan de korte inhoud kunt zien bevat dit verhaal meerdere vertelperspectieven. (In Gebonden in Duister zijn die er ook, maar worden die minder prominent naar voren geschoven.) Door de vrij snelle afwisseling is dat even wennen, maar ten Tusscher benut het voordeel van meerdere standpunten (Lilith, koning Yvar, Kasimirh, Ferhdessar) goed, waardoor het verhaal meer diepgang krijgt. De karakters die al in Gebonden in Duister vrij goed waren neergezet, krijgen een betere achtergrond. Door het gebruik van verschillende gezichtspunten worden de beweegredenen duidelijker en komen de verschillende karakters nog beter uit de verf.

  De hele recensie vind je hier: Fantasy Wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s