Uitleg tussen de regels door.

Ik ben nog niet veel verder met ‘Zuiver’. Mijn gewoonlijke tactiek; schrijven en maar zien waar het schip strandt, werkt bij dit verhaal duidelijk niet.

Sinds gisteren begrijp ik ook waarom. De bijpersonages, de omgeving en de gebeurtenissen in het eerste hoofdstuk vertellen allemaal ook iets over Meaghun, mijn hoofdpersoon, juist omdat hij zo verankerd is in de wereld om hem heen. En ik wil dat Meaghun meteen op de eerste pagina’s staat. Geen langzame opbouw en we leren hem vanzelf wel kennen. Het moet vanaf het begin duidelijk zijn wie hij is en wat zijn achtergrond is. Of moet ik hier zeggen; het moet duidelijk zijn wie hij ooit was?

Ik haat een lange omschrijving van de geschiedenis in een boek. Of personages die pagina’s lang mijmeren over hun eigen verleden. Dat kan wel, maar dan wel met een goede reden. Ik zit zelf ook niet vaak op de bank om mijn hele leven te overzien. Meaghun doet in de eerste hoofdstukken gewoon zijn ding, dus is er geen reden voor hem om diep na te denken.

Gelukkig zijn er dus al die andere facetten die je iets over hem kunnen leren. Hoe vertrouwt zijn wapen aanvoelt, bijvoorbeeld. Of de broers die met hem mee zijn op reis.

Misun, de middelste van de drie broers, bestond al langer. Het jongste broertje is er deze week bij gekomen. Hij was eerst een soort van schildknaap/bediende, nu is hij Meaghuns leerling. Voorbestemd om ooit hetzelfde te gaan doen als zijn oudste broer. Het is dus logisch dat Meaghun eens dezelfde opleiding heeft gehad.
Dat Meaghuns broertje zo’n 15 jaar jonger is dan hij en al mee gaat om jacht te maken op de wisselaars, verklaart waarom Meaghun zo laconiek met het moorden omgaat. Uitleg tussen de regels door, zoals ik het zelf graag in andere boeken zie.

Oh, wat is schrijven toch heerlijk als alles zo bij elkaar komt. Meestal overkomt me dat pas in een veel later stadium. Dat ik dit nu bij het eerste hoofdstuk al ervaar, is iets om te koesteren. Ik blijf voorlopig nog wel schaven aan het begin, maar als dat dan eenmaal staat als een huis, zal de rest een stuk sneller gaan.

(hoop ik…)

En terwijl ik het stukje dat ik net heb geschreven nog eens doorlees, krijg ik een nieuwe inval. Misschien moet die jongste broer toch iets ouder zijn dan ik nu heb gepland… Hmm, dat geeft weer hele nieuwe mogelijkheden.
En iets om over na te denken.

Advertenties

2 gedachten over “Uitleg tussen de regels door.

 1. Ziet er al weer goed uit. Maar waarom zou je ook niet gewoon uit de losse pols schrijven. Niet direct om in het boek op te nemen, maar gewoon als een soort database / archief, wat je kan helpen als je ergens vast komt te zitten. Je hebt tenslotte ook geeen deadline die je hoeft te halen.
  Het is wel duidelijk dat je nog lang niet uitgeschreven bent in deze wereld. Ik ben blij dat je er van geniet om er meer over te schrijven. En ik geniet al bij voorbaat van al het moois dat er in je volgende boek(en) te lezen zal zijn. Deze post is echt al weer een teaser.

  Veel plezier met schrijven.

  Groet,
  Albert

 2. Dank je, Albert.

  Dat ga ik later ook wel weer doen, lekker schrijven en niet teveel nadenken. En ik denk dat dat moment alweer een stukje dichterbij is dan ik dacht voor ik deze blogpost schreef.

  Doordat de jongste broer nu iets ouder is dan ik eerst dacht, is de rode draad van het verhaal me duidelijk geworden. En nu ik die weet, kan ik bezig met het invullen van het verhaal.

  Uiteindelijk zal het wel anders worden dan ik nu denk, maar die rode draad geeft me voorlopig het houvast dat ik nodig heb.

  Groetjes Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s