Recensies

Recensies “Gebonden in Duister”:

Ik ben erg trots op de woorden van Adinda Volkers. Zij omschrijft dit eerste deel van de Lilith trilogie als toegankelijk en indringend en het verhaal zet volgens haar aan tot nadenken.

Gebonden in Duister is een prachtige optekening van de ontwikkeling van een jonge vrouw die grote machten bezit maar tegelijkertijd kwetsbaar is. Het verhaal brengt haar hunkering naar onafhankelijkheid, maar ook haar behoefte om haar plaats in de wereld te vinden, op indringende wijze in beeld. Het is niet alleen onderhoudend geschreven, maar zet ook aan tot nadenken en kan inspiratie bieden. Het zal zeker ook Young Adults aanspreken.
Met dit verbeeldingsrijke, vaardige debuut plaatst Ten Tusscher zich tussen de betere fantasyschrijvers in Nederland.

Voor de hele recensie verwijs ik graag naar Fantastiek

Spentakel zegt over het boek:
Gebonden in Duister, het eerste deel van een trilogie, is met een ontzettende vaart geschreven en biedt een perfect evenwicht tussen boeiende, levendige omschrijvingen en snelheid. De wereld zit goed en realistisch in elkaar; er is duidelijk over nagedacht. Hoewel veel zaken bekende fantasie-elementen zijn, zijn er toch voldoende originele punten in te ontdekken en heeft de auteur unieke invalshoeken gevonden om magiërs en niet-menselijke wezens in beeld te brengen. Het verhaal is spannend opgebouwd, met een mooie afwisseling tussen actie en rustpunten. De sterkte zit vooral bij de personages, die allen ontzettend goed bedacht zijn, mensen van vlees en bloed zijn, met twijfels, verledens etc. Vooral Liliths karakter zit consequent in elkaar. De draak in haar geeft haar een opvliegende en agressieve aard, haar verleden heeft haar wantrouwig en emotieloos gemaakt en de vrouw in haar vecht hiertegen en hunkert naar liefde en vriendschap. Prachtig fantasyverhaal dat nergens verveelt, kleurrijk is weergegeven en veel diepgang heeft. Voor liefhebbers van het genre is dit boek zeker een aanrader!

Je vindt de hele recensie op Spentakel. Maar pas op, want hij bevat spoilers.

“Gebonden in Duister” is natuurlijk ook gerecenseerd door Biblion, waarop de bibliotheken massaal het boek hebben besteld voor in hun collectie.

Dit is een stukje uit de recensie:

…De lezer valt in het eerste hoofdstuk midden in de gebeurtenissen. Pas geleidelijk komt hij te weten wat hieraan vooraf is gegaan. Deze fantasy-roman die een vervolg zal krijgen in ‘Gebonden in licht’, biedt alles wat men bij dit genre kan verwachten: een denkbeeldige wereld, een middeleeuwse sfeer, magie en vooral een behoorlijke portie geweld. Ondanks het feit dat dit verhaal niet bijzonder is en er van originaliteit weinig sprake is, kan het de liefhebbers van dit genre en kleurrijke avonturenromans enkele uren ontspanning en leesgenot bieden.

—einde recensie—

Ik heb hier niet de hele recensie geplaatst, omdat die wel erg veel verklapt. Voor wie toch nieuwsgierig is en het niet erg vindt om in een recensie te lezen wat er in het boek gebeurt:
http://zoeken.bibliotheekhengelo.nl/?q=gebonden%20in%20duister Je moet nog wel even doorklikken.

De recensie van Fantasyboeken.org
Lilith is ontsnapt aan haar meester, een magiër die de mensen de leer van Jakob wil opleggen. Hierbij schuwt hij geen enkel middel. Lilith die al vanaf jongs af aan door hem gebruikt wordt als wapen, weet zich los te worstelen. Ze vlucht naar Merzia, waar ze weer gevangen wordt genomen. In eerste instantie lijkt haar nieuwe leven een verbetering. Hoewel ze een gevangene is in Merzia zijn er toch mensen die het beste met haar voor hebben. De byfurste Ghalatea lijkt zich echt om haar welzijn te bekommeren. Dat verandert allemaal als ze haar verleden niet langer achter zich kan laten. Aangespoord door de magiër Ferhdessar besluit ze de confrontatie met haar verleden aan te gaan.

Dat Kim ten Tusscher kan schrijven mag duidelijk zijn. In het begin weet de lezer net zoveel als de mensen in Liliths omgeving: niets. Dat maakt haar tot een interessant personage. Ze is gehuld in mysterie en woede. Ten Tusscher slaagt erin om je via Lilith in het verhaal te trekken en je niet meer los te laten.

Soms hapert het verhaal nog wat, op andere punten heeft Ten Tusscher er zo goed de vaart in, dat het onduidelijk is wat er precies gebeurt. Maar met Gebonden in Duister laat ze zien dat ze zich ontwikkelt heeft na het verschijnen van Hydrhaga. Haar personages hebben duidelijk meer diepgang en zijn voor de lezers tastbaarder geworden.

Gebonden in duister is het eerste deel van de trilogie waarvan het tweede deel Verbroken in Schemer binnenkort verschijnt. Met dit eerste deel heeft Ten Tusscher de lat voor de volgende boeken erg hoog gelegd.
(Stéphanie de Geus) – 4 sterren

Leestafel recenseerde de eerste twee delen van de Lilith-trilogie. Buiten de Biblion om is dit voor het eerst dat mijn boeken worden gerecenseerd door iemand van buiten het genre. Ik ben dan ook blij dat vooral “Gebonden in Duister” erg positief werd beoordeeld.

Gebonden in duister is een prima fantasy-boek van eigen bodem. Het is het eerste deel van een trilogie. Het rijk Merzia wordt heel boeiend en duidelijk beschreven en dat geldt ook voor de personages. Soms is het frustrerend dat Lilith zo moeilijk te doorgronden is. Tegelijkertijd is diezelfde ondoorgrondelijkheid het ingrediënt dat dit duistere boek zo boeiend maakt.
Kim ten Tusscher geniet van de vrijheid die ze in het fantasy-genre ervaart maar hecht wel veel waarde aan waarschijnlijkheid. In Gebonden in duister laat ze haar fantasie de vrije loop waarbij ze de kunst verstaat om immer geloofwaardig te blijven.

De recensie is hier te vinden. Hij bevat echter wel een uitgebreide samenvatting die veel over het boek verklapt.

De recensie van Fantasy Wereld
Traditionele gevoelens in de strijd geworpen
Gebonden in Duister is het eerste deel van een trilogie die de traditionele thema’s als oorlog en religie combineert met een interne strijd van het hoofdpersonage. Liefde, haat, wraak, schuld en andere gevoelens passeren de revue. De manier waarop deze in de plot worden verweven blijft een beetje op de vlakte. Traditionele beschrijvingen, zoals blozende wangen bij liefde, komen menig keer voor in het verhaal. De voorspelbaarheid in het uiten van gevoelens wordt hierdoor vrij groot. Minder standaardbeschrijvingen had het verhaal ongetwijfeld ten goede gekomen.

Lilith
Het hoofdpersonage van het verhaal is Lilith. Ten Tusscher zet haar behoorlijk goed neer en weet haar interne strijd duidelijk weer te geven. Aan het begin van het boek lijken de beslissingen die Lilith neemt niet altijd even logisch. Hierdoor is het moeilijk vat te krijgen op het personage en kan ze zelfs voor sommige lezers een afstotend effect hebben. Na een honderdtal bladzijden verbetert dit. Haar interne strijd komt steeds meer op de voorgrond en hierdoor wordt het verhaal spannender en weet Gebonden in Duister de lezer beter vast te houden.

Geen doekjes
Het is duidelijk dat Ten Tusscher niet lang rond de pot draait. Ze schrijft zeer direct. Mensen die hiervan houden, zullen Ten Tusschers schrijfstijl zeker waarderen. Mensen die liever een wat bloemrijker of poëtischer taalgebruik willen, zal dit minder aanspreken. Door dit directe taalgebruik is er ook weinig subtiliteit. Subtiliteit die Gebonden in Duister geraffineerder had kunnen maken.

Conclusie
Gebonden in Duister is een degelijk en onderhoudend boek. Het heeft een directe stijl en is “volgens de regels” geconstrueerd. Naar verloop van tijd wordt het verhaal steeds aantrekkelijker en tegen het einde heeft Kim Ten Tusscher een goede cliffhanger neergezet. Gebonden in Duister is het eerste deel van een trilogie waarvan deel drie deze maand nog zal verschijnen.

Eindoordeel: 3 van de 5 sterren

Yarrid Dhooghe

Recensies “Verbroken in Schemer”:

In Verbroken in Schemer komt de dreiging van de oorlog erg dichtbij en stapelen de intriges zich op. De lezer krijgt nu veel meer informatie, want het verhaal draait niet meer alleen om Lilith. Ze komt zelfs nog weinig aan bod in vergelijking met het vorige deel, maar dit is zeker geen teleurstelling, integendeel. Ook dit deel is weer met een sneltreinvaart geschreven, boeiend van de eerste pagina tot de laatste! Er gebeurt ontzettend veel, maar alles is goed te volgen en geen enkel hoofdstuk is te lang of te kort. Doordat de andere personages dan Lilith in dit deel meer diepgang krijgen, is dit deel verfrissend en is het makkelijker om je als lezer in de beslissingen van de andere personages in te leven. De auteur weet de lezer goed op het verkeerde been te zetten, want niemand lijkt te zijn wie hij is, en het einde is zonder meer verrassend te noemen. Het smaakt naar meer en het is dus maar goed dat er ook een derde deel is!

De hele recensie vind je hier (maar pas op, want hij bevat spoilers): Spentakel

Ook dit deel is gerecenseerd door de Biblion.
Tweede deel van een trilogie (na ‘Gebonden in duister’, 2011*) waarin alles draait om een soort godsdienstoorlog in het land Merzia. Verschillende groepen bestrijden elkaar omdat zij vinden dat hun godsdienst de beste is. Profeet Kasimirh is aanhanger van de god Jakob en lijkt aan de winnende hand. Hij heeft echter de hulp nodig van Lilith, een jonge vrouw die kan transformeren in een draak. Zij is gevlucht en gaat in een soort poolgebied op zoek naar een andere draak die haar meer kan leren over haar gave. Het verhaal steekt goed in elkaar, de magie en godsdienststrijd zijn intelligent met elkaar verweven. Grofweg draait de strijd om twee groepen, elk met hun eigen tovenaars en legers. Het is niet helemaal duidelijk wie nu ‘goed’ is en wie ‘kwaad’; in dat opzicht is het verhaal wel origineel. Het kan nog alle kanten op gaan. Kleine druk. – Gerard Zeegers

De recensie van Fantasyboeken.org
Lilith is weer terug bij Kasimirh. Ze heeft zich bij haar lot neergelegd, terwijl ze door de Servus op een verlaten eiland wordt vastgehouden. Maar dan komt er onverwacht er een verandering in haar situatie. Als de Servus haar terug naar Kasimirh brengt, wordt ze gered door de Inuuk. Hoewel ze eerst uit alle macht terug probeert te gaan naar haar meester, ontdekt ze dat er ook nog een derde mogelijkheid is.
Ondertussen denkt de magiër Ferhdessar dat Lilith zich weer aangesloten heeft bij Kasimirh en vreest een ongelijke strijd. Hij zet werkelijk alles op alles om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de komende oorlog. Koning Yvar daarentegen heeft zijn eigen plan, hij wil een verbond aangaan met Zuzeca, hoogpriester van Margal. Ferhdessar is het hier niet mee eens en dat zorgt voor scheuren in hun goede band. Als Yvar dan ook nog eens besluit om met Zuzeca’s dochter, Nigesanla, te trouwen wordt de vriendschap tussen koning en raadgever drastisch op de proefgesteld. Ook Kasimirh heeft zijn eigen plannen en gaat niets uit de weg om deze te volbrengen.

In Verbroken in Schemer is de dreiging van de oorlog nog dichterbij dan in zijn voorganger Gebonden in Duister. Het verhaal draait niet meer alleen om Lilith. Ze lijkt in dit boek zelfs naar de achtergrond te verschuiven. Het is duidelijk dat alle aandacht naar de oorlog tegen de profeet gaat en ergens is dat jammer. Kim ten Tusscher liet in Gebonden in Duister zien hoe je een goed boek schrijft en legde daardoor de lat voor zichzelf erg hoog. Door de verhaallijn over meerder hoofdpersonages te verdelen verliest ze datgene waar ze in deel één zo goed in uitblonk: de twijfel en strijd in Lilith zelf. De lezer voelde zich echt met Lilith verbonden. In dit boek is dat een stuk moeilijker.
Dat wil niet zeggen dat Verbroken in Schemer een slecht boek is, in tegendeel. De spanning en de dreigende oorlog zijn op elke pagina voelbaar. Toch lijkt het door de afwezigheid van Lilith alsof er iets mist in het boek. Hoe dan ook,Ten Tusscher heeft een sterk vervolg neergezet, dat zeker genoeg vragen oproept voor het laatste deel.
(Stéphanie de Geus) – 3 sterren

Leeftafel recenseerde ook “Verbroken in Schemer”.
Dit deel is wederom goed en kundig geschreven maar de verhaallijn is beduidend minder interessant. Het personage Lilith komt in dit boek niet goed tot haar recht. In het vorige boek nam zij de hoofdrol voor haar rekening maar nu is zij gedegradeerd tot een bijrol. Hierdoor zijn mijn verwachtingen van dit boek niet waargemaakt. Ik wilde meer lezen over Lilith en naar mijn gevoel heb ik dat nu niet voldoende gedaan. Het boek gaat voornamelijk over koning Yvar, zijn ruzie met Ferhdessar en de op komst zijnde oorlog met Kasimirh. Er worden veel rituelen uitgevoerd. Ook Kasimihr komt ruim aan bod evenals een aantal andere personages. Het verhaal neigt te breed te worden en raakt steeds verder van de kern, Lilith, verwijderd. Hierdoor blijft het verhaal niet goed hangen. Ik merk, kort na het uitlezen van het boek, dat het verhaal me al aan het ontglippen is.

Ondanks dat de verhaallijn te wensen overlaat leest ook dit verhaal vlot en soepel weg. De trilogie zal afgesloten worden met het boek Geboren in licht.

De hele recensie is hier te vinden. Hij bevat echter wel een uitgebreide samenvatting die veel over het boek verklapt.

Recensies “Geboren in Licht”:

De eerste recensie van “Geboren in Licht” is gedaan door de bibliotheekdienst NBD|Biblion. Het is er eentje om in te lijsten, vind ik zelf. Het verklapt wel wat van het boek, maar zeker niet teveel.

Lilith, een wisselaar die zowel de vorm van mens als draak kan aannemen, schijnt maar niet te kunnen ontsnappen aan haar meesters, de magiër Kasimirh die de mensen de leer van de god Jakob wil opleggen, en de magiër Ferhdessar die haar wil gebruiken in zijn oorlog tegen Kasimirh. Samen met de drakenwisselaar Az-Zhara en haar vader Almor is ze bereid de confrontatie met beiden aan te gaan. Hierbij komen (bijna) alle lijnen uit de dit laatste deel van de Lilith-trilogie bij elkaar.
Een mooi fantasyverhaal waarbij het bijzonder is dat er vuurwapens en vliegtuigen in verweven zijn.
Lilith is een vrouw die, gewild en ongewild, balanceert tussen goed en kwaad. Dit is de grote kracht van dit verhaal, het besef dat de hoofdpersonen niet goed of slecht zijn, maar daartussen staan waarbij ze soms naar de ene kant en soms naar de andere kant neigen. Dit maakt identificatie met deze of gene hoofdpersoon mogelijk. Al met al een goed fantasyverhaal van Nederlanse bodem met hier en daar een originele wending.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s